Virágok

VIRÁGOK

 

Úgy tartja a mondás: „Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet.” Én pedig úgy gondolom, hogy aki a művirágot kedveli, óvja környezetét, antiallergén dologban gyönyörködhet és a szezonális kínálat korlátaitól is mentesíti magát. Sőt olyan virágokat is használhatunk csokorkészítéshez, melyek élő változata erre nem alkalmas.

Csokorba gyűjtöttem Neked színek szerint a felhasználható virágok fajtáit:

FEHÉR

A fehér szín a tökéletességet, az egyszerűséget, a fényt, a tisztaságot szimbolizálja. Az állandóság és az örökkévalóság megvalósulása. A béke kifejezője. A keresztény hagyományban az öröm és a vigasság megtestesítője, a feltámadás színe. Minden stílushoz jól illeszkedik.

Fehér virágok: rózsa, édes borsó, kamilla, nárcisz, jácint, gerbera, szegfű, krizantém, orgona, gardénia, orchidea, gyöngyvirág, jázmin, fátyolvirág, liziantusz, hortenzia, frézia, harangvirág, írisz

RÓZSASZÍN

Rózsaszín virágok : rózsa, boglárka, pünkösdi rózsa, édes borsó, szegfű, tulipán, liliom, protea (cukorcserje), liziantusz, hortenzia, orchidea, frézia, díszmák

LILA ÉS KÉK

A kék az égbolt, a tenger színe, a megfoghatatlanság, a végtelenség szimbóluma. A mennyei hatalom kifejezője, ebben az értelemben a földi szenvedélyeket jelző vörös ellentéte. A keresztény szimbolikában az angyalok, valamint Szűz Mária színe. A mértékletesség színe is. Jelenthet tudást, vallási áhítatot, szentséget, alázatosságot, bűnbánatot, fájdalmat, nosztalgiát.

Lila virágok: levendula, orgona, szellőrózsa, írisz, szarkaláb, hortenzia, liziantusz, búzavirág, nefelejcs, frézia, harangvirág, díszmák, írisz

SÁRGÁK

A sárga szín az örök fény, a felség, a hatalom kifejezője. A hit, a jóság, az intuíció, az intellektus színe. A sárgának rengeteg árnyalata és színhőmérséklete létezik. A narancssárga átmenet a piros és a citromsárga között. A narancssárgába hajló sárga a Nap, a melegség szimbóluma, a bölcsesség színe, a zöldessárgát viszont a halálhoz, az irigységhez, a hitszegéshez társították.

Sárga virágok: nárcisz, napraforgó, tulipán, gerbera, liliom, frézia, kála, írisz, dália, krizantém, orchidea

PIROS

A piros szín az élet és a halál jele, a vérrel asszociálható. A nemiség és a fenségesség szimbóluma. Az antikvitásban a szeretet, a szerelem, a szenvedély kifejezője. Rómában a menyasszony tűzpiros fátylat visel, ez a flammeum. Az erő, a tűz, és a hatalom jelképe is egyben.

Piros virágok: gerbera, rózsa, dália, mikulásvirág, amarillisz, frézia, díszmák, flamingó virág

ZÖLD

A zöld a tavasz, a természet megújulásának, a növekvő életnek a jelképe. A fiatalság, a remény, a boldogság, ugyanakkor a változás az átmenetiség, a féltékenység színe is. Meleg és hideg keveréke.

Zöld virágok: hortenzia, krizantém, articsóka, kála, kövirózsa, flamingóvirág,

FEKETE

A fekete az ős sötétség, a káosz, az éjszaka, titokzatos mélység, a világűr jelképe. A halál szimbóluma, a gyász kifejezője. Általában a bűnhöz és a gonosz erőkhöz kötődik.

Fekete: tulipán, kála, rózsa, dália

EGYEBEK

Az arany, az ezüst, a szürke, és a barna színek is megjelenhetnek díszítő elemként csokrainkban, virágdekorációinkban száraz festett virág, vagy termések formájában, mint például a toboz, a mákgubó.  DE szívesen dolgozom kagylókkal, madártollakkal, bogyókkal is.

Kedvenc virágunk, kedvenc színünk sokat elárulhat személyiségünkről, lelki titkainkról!

Write a comment

Please login or register to comment