Illik, nem illik 1. rész

A fehér menyasszonyi ruha

A nyugati társadalmakban már rég megszokott hagyomány, hogy a menyasszony fehér esküvői ruhát visel gyakran egy hozzá illő fátyollal. Ez a dolog viszonylag új fejlemény, de az 1800-as évek közepéig és a 20. század nagy részében a menyasszonyi ruhák igazából csak egyszerűbb, alkalmi ruhák voltak, amiket aztán később egyéb rendezvényeken is tudott viselni a gazdája. A menyasszony bármilyen színű ruhát felvehetett, kivéve pirosat és feketét. A pirosat a prostitúcióval hozták összefüggésbe, a fekete pedig a gyász színe.


Az első híres nő a történelem során I. Mária skót királynő volt, aki fehér ruhát készíttetett az esküvőjére. Akkoriban ez egy elég meghökkentő, mondhatni rossz választás volt, mivel a franciáknál a fehér a gyász színe volt. Ennek ellenére 1840-ben egy újabb királyi felség, Viktória brit királynő döntött a fehér szín mellett, mikor hozzáment Albert szász–coburg–gothai herceghez. Az esküvőről rengeteg képet hoztak nyilvánosságra, ráirányítva ezzel egész Európa és a világ figyelmét a fehér esküvői ruhákra. A fehér menyasszonyi ruhák régen a jólétet szimbolizálták. Mivel ezeket a kényes ruhadarabokat nem lehetett kimosni vagy újra felvenni egy másik alkalommal, ezért csak a tehetősebb családok engedhették meg, hogy ilyen egyszerhasználatos, méregdrága ruhát vásároljanak. A 20. század nagy részében így csak a gazdagabb nőknek telt fehér menyasszonyi ruhára. A legtöbb menyasszony más színű ruhát viselt az esküvőn. Voltak olyanok is, akik megvették a fehér ruhát, aztán az esküvő után átfestették, hogy máskor is hordhassák.


Már az 50-es években mainstream divatot teremtett a fehér esküvői ruha a nyugati társadalmakban. A televízió megjelenése után az embereket szinte bombázták az olyan celeb esküvői fotókkal, mint például Grace Kelly esküvői fényképei. Így végül az átlagos amerikai nők is úgy döntöttek, hogy eljött az ideje, hogy ők is fehér ruhában tündököljenek a saját esküvőjükön. A fehér ruha egyébként a szüzesség jelképe volt eredetileg. A fehér szín többek közt az ártatlanság és a boldogság megtestesülése is. Az idők során azonban -, ahogy egyre több korosztályban elterjedt a fehér esküvői ruha – elvesztette a szüzességgel kapcsolatos értelmét. (forrás: http://www.thaiemb.hu/a-feher-eskuvoi-ruha-tortenete/)
Ma már rengeteg lehetőség áll a menyasszonyok rendelkezésére nem csak stílusban, színvilágban is. Legyünk bátrak, próbáljunk fel bátran többféle árnyalatot is, mert a vakítóan fehér szín nem is áll jól minden nőnek!

Videó

https://www.youtube.com/watch?v=rKegRnTimFs

Valami új, valami régi, valami kölcsön, valami kék

Az új dolog szerencsét és sikert hoz a házasságba. A „valami új” a hitet is szimbolizálja, mivel a menyasszony és a vőlegény egy újfajta kapcsolat alapjait teszik le és bíznak ennek örökkévalóságában.
A valami régi szimbolizálja a folytonosságot, a hagyomány generációról generációra való átadását. Ez lehet egy ruházati kiegészítő, vagy egy ékszer melyet a menyasszony az édesanyjától, vagy nagymamájától kapott. A régi dolog lehet kesztyű, fátyol, tiara, vagy csak egy gomb is akár, melyet a menyasszony ruhájára öltenek.
A kölcsönkért dolog azt szimbolizálja, hogy az esküvő után is a menyasszony barátnői, családtagjai támogatják majd a menyasszonyt az új életében. A kölcsön dolog lehet bármi, akár esküvői ruha kiegészítő, ékszer, vagy egy gyűrűpárna is. A lényeg, hogy az esküvő után ezt vissza kell adni a gazdájának.
A kék a hitet és a hűséget jelképezi. Hosszú, boldog életre számíthat a menyasszony, ha valami kéket visel az esküvőjén. A kék szín megjelenhet a hajdíszen, a virágcsokorban vagy akár a menyasszonyi ruha díszítésében. Manapság leginkább a menyasszony által viselt harisnyakötő szokott kék színű lenni, vagy a harisnyakötőn masni színében köszön vissza a kék.

(forrás: http://igen-menyasszonyi-ruha-szalon.hu/eskuvoi-hagyomanyok-vagy-babonak)

A vőlegény csak az oltár előtt láthatja meg először menyasszonyát

 

Régi szokás, melyet erős babona övez, máskülönben szerencsétlenséget hoz a fejükre. A szokás eredete azonban egy nagyon prózai dolog. Régen a házasságot a szülők döntötték el, és bizony előfordult, hogy a pár valóban csak az esküvőn találkozott először. A Nagy Nap előtt a menyasszony nem mutatkozhatott, nehogy a leendő férj visszalépjen a házasságtól, ha meglátja, és nem tetszik neki az ara. Ma már szerelemből házasodunk, így nincs semmi akadálya, hogy még a szertartás előtt láthasd a menyasszonyodat, vagy akár a ruhapróbára is elkísérd őt. Persze, ha a menyasszonyod ritkán visel sminket, ritkán készíti el fodrász a frizuráját, és le akar nyűgözni az esküvőtök napján, akkor érdemes ezt a régi szokást beiktatni, de semmiképpen a szerencsétlenség elűzése okán.

 

A fátyol jelentősége

A fátyol eredetileg „védelmi célt” szolgált, védelmet nyújtott a boszorkányok, a szemmel verés, a gonosz szellemek ellen. A fátyol takarásában nem ismerték fel az ara arcát, így nem is tudtak bajt hozni rá. Persze lehet, hogy pusztán azt akarták régen ezzel is elérni, hogy a vőlegény ne lássa a menyasszonyt, ha nem épp szemrevaló a leány, és nem tudja faképnél hagyni még az oltár előtt. Szóval, ha a frizurád a ruhád stílusa engedi, nyugodtan viselj, vagy ne viselj fátylat, ahogy Neked tetszik. Ma a többség csak a fotózáson és a szertartásokon viseli a fátylat, a vacsorára és a bulira már megválnak tőle és elteszik emlékbe.

 

Vendégként

Három színt „nem illik” viselni ruházatként. A fehéret, mert ez a menyasszony színe, hagyjuk meg neki a tündöklést, még akkor sem ha ő egy ekrü, pezsgő vagy halvány bézs ruhát visel, ne vonjuk magunkra a figyelmet, ne öltözzük túl a menyasszonyt akkor sem, ha ő egy egyszerűbb ruhát visel. A feketét is kerüljük, mert a gyász, az elmúlás színe, és a pirosat, is hagyjuk meg az új asszonynak.

Write a comment

Please login or register to comment