Bemuatkozik a Szigeti Esküvő - Álomesküvő a Szentendrei Szigeten

-      Mikor találkoztál először az esküvőszervezéssel?

A saját esküvőnk élményei után több ismerős/barát/rokon kért meg, hogy segítsek a szervezésben. Nem csak esküvők, de meglepetések, születésnapok, lánykérések, babavárók is szerepeltek a repertoárban. Előbb-utóbb mindegyik úgy alakult, hogy a teljes szervezés, majd maga a lebonyolítás is nálam landolt. A visszajelzésekből tudtam újra és újra lendülettel nekilátni a következőnek. Aztán amikor 5 évvel ezelőtt egy számomra nagyon kedves testvérpár dupla esküvőjének a szervezése is nagyon elégedett násznépet hozott elém, úgy döntöttem, itt az ideje kicsit más formát adni ennek a történetnek. Szeretem az állandó újításokat, az egyedi témákat, így azóta is sokat formálódott az ötlet, az irány, de az esküvő mindig is a szívemhez legközelebb álló esemény volt.  

 

-      Milyen szempontok alapján érdemes egy párnak esküvőszervezőt választania, és mikor érdemes elkezdeni a szervezést?

Én mindig azt szoktam javasolni a pároknak, hogy ha már esküvőre készülnek, akkor valamilyen „szerelemből” induljanak ki. Legyen az egy szerelem helyszín, egy szerelem téma, szerelem film, szerelem évszak, stb. Ez minden esetben ad egy kiindulási alapot az esküvőhöz. Ha van egy kedvenc virágom, egy kedvenc filmem, egy kedvenc kiránduló helyem, éttermem, az már könnyen meg tudja határozni az esküvő hangulatát, tematikáját és magát a designt is. Így senkinek sem kell évekre előre kétségbeesnie, hogy bármiben is lemaradna a szervezésben. Arról nem is beszélve, hogy ha túl hosszú a szervezési-, készülődési idő, abba minden esetben belefér egy ara-para időszak is. Ettől jobb mindenkit megkímélni, de legfőképp a menyasszonyt! Az én személyes tapasztalatom tehát kicsit szembemegy a mai trendekkel. Azt gondolom, hogy egy fél éves időszaknak bőven elegendőnek kell lennie egy olyan esküvő megszervezésére, ahol mind az ifjú pár, mind a násznép komfortosan érezheti magát és örömmel tud később visszaemlékezni a kimondott Igen napjára. Ha túl sokáig húzzuk, közben ránk zúdulhat az újabb és újabb ötlet dömping, az egyre megújuló trendek, változhat az ízlésünk és számos olyan dolog körülöttünk, ami kétségbeesésre ad okot. Pedig az esküvővel kapcsolatban a legfontosabb, hogy a pár mindig boldogan emlékezzen vissza minden pillanatára.

Még az előkészületekre is! Ehhez tudja egy jól kiválasztott szervező a legtöbb segítséget nyújtani. 2 nagyon fontos szempont alapján találhatják meg a számukra legmegfelelőbb esküvőszervezőt:

1.) Szimpátia. Amikor az első találkozóról úgy megy haza a pár, hogy azt érzi, „ezt az embert akkor is elhívnánk a lagziba, ha nem ő lenne a szervező”. Nálunk ezért indul minden esküvő tervezés/szervezés egy egész napos kirándulással, helyszín bejárásokkal, ahol nem csak mi ismerjük meg a párokat, de Ők is megismerhetnek minket és eldönthetik, alkalmasnak tartanak-e minket a feladatra. Cégfilozófiánk alapja, hogy csakis a kölcsönös szimpátiával szervezhető olyan esküvő, amit a szerelmesek megálmodtak. Ezért ajánljuk fel minden érdeklődő párnak ezt az ingyenes, mindennemű kötelezettségtől mentes lehetőséget, hogy kiderüljön, gördülékenyen tudunk-e tervezni/szervezni.

2.) „Olcsó húsnak híg a leve!” Sose válasszunk olyan szolgáltatót, aki minden szolgáltatását ingyenesen végzi, mondván, ő a helyszíntől, cateringestől, ruhaszalontól, stb. megkapja a jutalékát. Ez a szervező sosem lesz elfogulatlan és nem a mi kívánságainkat fogja szem előtt tartani. Valószínűleg megpróbálja mindenáron ránk erőltetni a tóparti helyszínt, akkor is, ha mi igazi erdei esküvőre vágyunk és amúgy is, gyerekkorunk óta víziszonyunk van. Az a szervező, aki szervezési díj ellenében dolgozik, egyik szolgáltatótól sem kap jutalékot, nem lesz elfogult semmilyen témában. Sőt, esetenként akár még kedvezményt is elérhet azáltal, hogy nem számít fel jutalékot.

-      Az esküvői szolgáltatókból évről-évre egyre nagyobb a kínálat, szerintem képtelenség átlátni. Mit tanácsolsz a pároknak, hogyan válasszák ki a számukra legmegfelelőbb cégeket?

Ez a legnagyobb előnye egy esküvőszervezőnek, hogy olyan szolgáltatókkal dolgozik, akiket nyugodt szívvel ajánl a pároknak. Sokan még mindig azt gondolják, luxus egy szervezőre bízni az esküvőt. Pedig ha jobban belegondolnak, vagy akár maguk nekilátnak a szervezésnek, beláthatják, hogy egyáltalán nem akkora luxus, mint amekkora terhet levesz a vállukról. Az a tapasztalatunk, hogy rengetegen nem is tudják, de egy szervező nem csak teljeskörű szervezésben tud segíteni. Le lehet szerződni egy esküvőszervezővel csak az esküvő napjának lebonyolítására (ilyenkor általában szolgáltató partnereket is ajánl a szervező), vagy akár egy pár órás tanácsadásra is, mielőtt nekikezdene a pár a saját szervezésnek. Ezek mind segítséget nyújtanak a megfelelő és megbízható szolgáltató kiválasztásában.

Amit én nem szoktam ajánlani a pároknak, az az internetes ilyen-olyan adatbázisok, weboldalak használata, amelyek tematikusan összegyűjtik a szolgáltatókat. Egyrészt összezavarja a szolgáltató dömping az amúgy is kétségbeesett menyasszonyokat, hogy „akkor most hogyan is kellene a legjobbat kiválasztanom ebből az ezerből?”, illetve az nagyon sok esetben a reklámbevételeknek köszönhetően a minőség rovására megy. Érdemesebb felkeresni a kisebb (!) esküvő kiállításokat, elbeszélgetni a szolgáltatókkal, megnézni a kínálatukat. Illetve természetesen tájékozódjanak fórumokon, Facebook csoportokban.

-      Te hogyan látod, milyen trendek vannak most az esküvőszervezésben?

Kezdetben a Szigeti esküvő elsősorban a Szentendrei-sziget helyszíneit vitte a párok elé. Azonban a tapasztalatoknak és a lehetőségeknek köszönhetően ezt azóta kicsit kibővítettük és szerte az országban törekszünk a természetközeli esküvők szervezésére, az egyedi helyszínek felkutatására. Az a tapasztalatom, hogy rengeteg pár érzi feszengve magát egy-egy éttermi helyszínbejáráskor, irtóznak a gondolattól, hogy azokat a kötöttségeket viseljék, amiket némely helyszín nyújt. Egyre többen szeretnék a szabadban, kötetlenül, amolyan tábor szerű körülmények között ünnepelni szerelmüket. Gyakran nem is csak egy szombati esküvőt terveznek, hanem egy teljes hétvégét, együtt a násznéppel, kötetlenül.

Témában pedig még mindig nagyon kedvelt a vintage stílus, illetve megjelenőben vannak a különböző tematikus esküvők is. Ez nemzetközi vizeken már nagyon elterjedt, nálunk még csak a bátrabbak merik bevállalni, de hála Istennek, egyre többen törekszenek ily' módon az egyediségre. 

-      Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra esküvőszervezőként?

A saját esküvőm! :) Akkor még kevesebb tapasztalattal, ám annál több tervvel, trenddel, ötlettel álltam neki a tervezésnek. A káosz után a bőség zavarának leküzdésével végül álmaink esküvőjét kaptuk. De kicsit komolyabban! Mivel leginkább természetközeli esküvőket valósítunk meg, így minden alkalommal fel kell készülnünk annak árnyoldalaira. Úgy, mint árvíz, viharos szél, szúnyog invázió, stb. Ezekre mindig készen kell állnunk és mindig kell, hogy legyen egy B tervünk. Ezek a B tervek adják a mindennapi kihívást. De pontosan ezért választottuk az egyedi esküvők szervezését és nem az éttermi lakodalmakat. :)Write a comment

Please login or register to comment